Enkelt blodprov kan förbättra prognos efter hjärnskakning

Ett enkelt blodprov kan hjälpa ishockeyspelare få tydligare svar om när det kan återgå till spel efter en hjärnskakning. Det visar en studie från Göteborg som tagit hjälp av svenska ishockeylag.


Studien vid Sahlgrenska akademin är baserad på 288 ishockeyspelare i SHL som varit aktiva under säsongerna 2012 till 2015. Av dem drabbades 105 spelare av hjärnskakning och 87 bidrog med blodprov vid flera tillfällen efter hjärnskakningen. Närmare bestämt togs blodprov efter 1, 12, 36 och 144 timmar (sex dygn, då spelare oftast återgår till spel).

Med hjälp av blodproven har forskare kunnat identifiera en markör som kan bedöma skador vid hjärnskakning. Proteinet Nfl ökar direkt efter händelsen och fortsätter öka en tid efter. Resultaten visar också att nivåerna av Nfl kan kopplas till skadenivån.

– Styrkan i den här studien är att vi under lång tid kunnat följa hur markörer frisätts och rensas från blodet. Det vi såg var att Nfl frisattes inom en timme efter hjärnskakningen, och sedan ökade över tid hos de spelare som hade lite mer långvariga symptom, säger Pashtun Shahim, läkare och forskare bakom studien, i ett pressmeddelande.

Diagnosen hjärnskakning ställs baserat på uppvisade symptom, man gör inget test eller mäter något värde för att säkerställa diagnosen. Det är också symptom som framförallt avgör om en spelare kan återgå till spel efter en hjärnskakning. Att använda ett mer objektivt värde ger bättre stöd till spelarna, förklarar forskare bakom studien, eftersom de kan drabbas av svåra konsekvenser om de drabbas av en hjärnskakning till. Proteinet Nfl kan bli ett sådant prognostiskt verktyg som visar vilka spelare som kommer ha fortsatta symptom under en tid framöver och behöver mer vila.