Hortons huvudvärk

Hortons huvudvärk är en mycket plågsam huvudvärk som strålar från ögat. Den som lider av Hortons huvudvärk drabbas av flera attacker periodvis under flera år. Hur många attacker och hur ofta är väldigt individuellt.


Symptom – smärtsam huvudvärk bakom ögat

Hortons huvudvärk

”Den som lider av Hortons huvudvärk kan känna igen sig i denna teckning” Illustratör: JD Fletcher. Källa: Wikimedia Commons

  • Huvudvärken kommer i attacker, periodvis. För vissa kan det dröja flera år mellan perioderna.
  • I en period av attacker så brukar varje attack hålla i sig i 15 minuter upp till tre timmar och kommer ungefär en till tre gånger per dygn.
  • När attacken börjar känns det som att det smärtar runt ögat för att sedan sprida sig i ansiktet. Smärtan håller sig dock bara på en sida av huvudet.
  • Huvudvärken är mycket plågsam och intensiv.
  • Det är svårt att ligga still med denna smärta och du går därför rastlöst omkring.

Så många drabbas

0,1 procent av Sveriges befolkning har Hortons huvudvärk. Man får den för första gången i 20-40-års åldern. Den brukar sedan gå över i 65-års åldern.

Detta kan utlösa Hortons huvudvärk

Hortons huvudvärk kommer i perioder. Det finns vissa yttre faktorer som kan utlösa en sådan period. Detta är exempelvis vissa läkemedel, stress, alkohol och drag.

Kroniskt?

15 procent av alla som lider av Hortons huvudvärk har kroniska besvär. Detta innebär att attackerna pågår dagligen i ett år eller mer. Alternativt att de besvärsfria perioderna är kortare än två veckor. I dessa fall kan behandling med litium hjälpa.

Behandling – både förebyggande och akut

Vid behandling av Hortons huvudvärk är det viktigt att behandla med snabbverkande medel. Sumatriptan (imigraninjektioner) brukar verka inom 5-15 minuter hos de flesta.

Ett annat alternativ är att andas in syrgas. De hjälper ungefär två tredjedelar av de drabbade. Smärtan brukar försvinna efter 10-15 minuter för dessa.

Det finns även läkemedel du kan börja ta vid det första anfallet för att förhindra ytterligare anfall under perioden. Dessa förebyggande läkemedel är Verapamil, Prednisolon och Litiumsulfat.