Långvarig huvudvärk

Långvarig huvudvärk kallas också för kronisk daglig huvudvärk och drabbar ungefär fyra procent av svenskarna.


Lider du av kronisk huvudvärk?

Om du har huvudvärk minst 15 dagar i månaden i tre månader i rad så lider du av kronisk daglig huvudvärk. En av 25 svenskar lider av detta.

Kronisk daglig huvudvärk är inte i sig en diagnos, utan är ett symptom på något annat. Långvarig huvudvärk kan alltså bero på olika saker.

Högt intag av läkemedel är en vanlig orsak

långvarig huvudvärk

Ger dina värktabletter dig huvudvärk?

Långvarig huvudvärk kan bero på läkemedel. Om du exempelvis tar medicin mot din huvudvärk varje dag under en lång tid så kommer ditt smärtsystem i obalans.

Detta gäller alla läkemedel mot huvudvärk så som triptaner (som man tar emot migrän). Men också annan medicin mot huvudvärk så som antiinflammatoriska preparat.

Därför måste du trappa ner med dessa för att bli fri från huvudvärken. Om du slutar med medicinen tvärt så kommer du att få abstinensbesvär och då med ökad huvudvärk.

Symptomen kommer efter 1-2 dygn och går över efter 5-7 dygn. Om din huvudvärk blir bättre efter att ha slutat med läkemedlet så vet du först då att du led av Läkemedelsassocierad kronisk daglig huvudvärk (LKHD).

Andra orsaker till långvarig värk

Beror inte din huvudvärk på läkemedel kan det vara mängder av andra orsaker såsom stress, dålig ergonomi, synfel, infektion med mera. Men det kan också bero på farliga tillstånd.

Sök därför alltid vård vid huvudvärk som är extrem smärtsam, blir gradvis värre eller som håller i sig i mer än en vecka. Sök även vård om din syn påverkas.

Behandling av kronisk huvudvärk

Beroende på orsaken till din huvudvärk finns det olika behandlingssätt, så som exempelvis att sluta med smärtstillande medicin.

Beror inte huvudvärken på för högt intag av läkemedel så kan istället avslappning hjälpa.

I en studie från Sahlgrenska så visade det sig att avslappning var den behandlingsform som fick flest personer att bli friska från sin långvariga huvudvärk. Detta i kombination med fysisk träning.