Migrän

I Sverige lider 15 procent av alla kvinnor och 7 procent av alla män av återkommande migränanfall.


Sverige drabbas ungefär 15 procent av alla kvinnor och 7 procent av alla män av återkommande migränanfall.

Vad är migrän?

Migrän är en kronisk huvudvärkssjukdom som ger smärtsam pulserande värk. Huvudvärken kan vara så pass smärtsam att du mår illa och kräks, samt blir känslig för ljus, ljud och lukter.

Vid migrän svullnar blodkärl runt hjärnan upp och blir smärtkänsliga. Vad detta har sin grund i är fortfarande okänt. Värken håller i sig i några timmar upp till några dygn.

Utlösande faktorer

Migrän är ärftligt. Men för de som lider av migrän finns det flera utlösande faktorer som kan få migränen att sätta igång. Dessa utlösande faktorer är bland annat stress, hormonförändringar, oregelbundna måltider, fasta, starka lukter, väderväxlingar, sömnproblem och starkt ljus.

Förebygg migränanfall

För att förebygga migränanfall ska du alltså i den mån det går undvika utlösande faktorer. Du ska också försöka undvika att röka, dricka rödvin och äta starka ostar och citrusfrukter. Avslappningsövningar och akupunktur kan också lindra.

Det finns också flera olika läkemedel som kan förebygga ett migränanfall.

Lindra ett pågående migränanfall

Lägg dig i ett svalt och mörkt rum och försök att slappna av. Ta smärtstillande receptfria läkemedel. I vissa fall kan starkare mediciner behövas. Detta får du utskrivet från din läkare.