Därför får vissa migrän

Var femte person lider av svår huvudvärk i Sverige idag, men snart kan alla bli skonade tack vare ett genombrott inom amerikansk forskning.


Under en lång tid har människan ifrågasatt uppkomsten av migrän. Det man vet idag är att migrän är ärftligt och att det finns olika faktorer som kan utlösa den, bland annat stress, hormonförändringar och starka lukter.

Men vad är det som får det hela att sätta igång från första början?

I ett nytt forskningsprojekt som alldeles nyligen presenterades på American Headache Societys årliga möte visas tydliga samband mellan migrän och brist på vissa vitaminer.

Forskarna hade hittat en stark koppling mellan migrän och brist på D-vitamin, vitamin B2, folat och coenzym Q10. Enligt dem utlöses de våldsamma symptomen vid migrän för att uppmärksamma att det saknas en eller flera av de här vitaminerna.

I Sverige är det 22 procent kvinnor och 7 procent män som lider av migrän. Enligt forskare beror det på att kvinnor i högre grad reagerar på brist på coenzym Q10 medan män reagerar kraftiga på avsaknad av D-vitamin, någonting som är mycket lättare att fylla kroppen med.

I studien testades 7691 personers vitaminnivåer och därefter jämfördes resultaten med deras tendens att få migrän.