Lindra huvudvärken genom att stressa mindre

Stress kan orsaka huvudvärk och huvudvärk kan få dig att känna dig stressad. Oavsett vad som utlöser din huvudvärk är det viktigt att begränsa stressen.

Kvinna sträcker sig mot himlen

Stress kan orsaka huvudvärk och huvudvärk kan göra dig stressad.


Du är sen till bussen. Du hittar inte nycklarna. Du har inte förberett dig för morgonmötet på jobbet.    Inte konstigt att du har ont i huvudet innan dagen knappt har börjat. 

Huvudvärk är ett vanligt symtom på stress. När du är stressad slår kroppen på en rad kroppsliga funktioner och kemiska reaktioner triggas igång. Andningen och hjärtslagen ökar, musklerna spänner sig, stresshormonerna i kroppen ökar. Allt detta kan leda till flera fysiska symtom såsom muskelvärk, spänningshuvudvärk och stela axlar och nacke.

Symtom på stress

Stress påverkar hela kroppen och kan visa sig på många olika sätt. Följande symtom och tecken kan tyda på stress:

  • Svårt att koppla av
  • Vaknar trött även om du sovit länge
  • Du känner ångest
  • Fastnar i negativa tankar
  • Du har dåligt minne
  • Du är lättirriterad
  • Du upplever att tiden inte räcker till och måste öka tempot
  • Huvudvärk, muskelvärk eller magont
  • Du har hjärtklappning
  • Stel nacke och axlar

Råd och tips för att minska stress

Hur kroppen reagerar på stress är individuellt. Vissa hanterar stress bra och påverkas inte särskilt mycket av stress. Medan andra är väldigt känsliga och kan inte fungera normalt. För att bli mer tålig mot stress, och inte drabbas av negativa stressymtom, finns det saker du kan göra själv.

Slappna av

Lär dig avslappningsövningar som kan få dig att lugna ner. Det kan vara yoga, meditation och djupa andetag. Det räcker med tio minuter per dag för att du ska känna skillnad.

Gör sådant du mår bra av

I det moderna och hektiska samhället kan det kännas som att dagarna är alldeles för korta. Mycket tid läggs på jobb – men inte ens välmående. Att göra sådant du mår bra av kan få dig att känna dig lugnare och glad. Det kan till exempel vara att lyssna på musik, läsa en bok, träna, dansa eller leka med ditt husdjur. När du gör saker du tycker om utsöndrar kroppen må-bra hormonet oxytocin. Oxytocin får dig att känna lugn och ro, och motverkar således stressinducerad huvudvärk.

Förenkla ditt liv

Istället för att försöka pressa in så många aktiviteter och sysslor som möjligt i ditt liv bör du utelämna vissa aktiviteter. Fråga dig själv vad som måste göras, vad kan skjutas upp och vad som inte måste göras. Det är OK att säga nej.

Träna regelbundet

Regelbunden fysisk aktivitet är en välbeprövad aktivitet som kan motverka huvudvärk och stress. Vare sig det handlar om en 30-minuters promenad varje dag eller mer fysisk krävande träning som styrketräning. Regelbunden fysisk aktivitet bör vara en det av livet. Det ger dig även en chans att ta en paus från vardagsstressen.

Ta pauser

Om du känner dig överväldigad ska du ta en kort paus. En kort bensträckare eller snabb promenad kan fylla på energidepåerna igen. Att ta regelbundna pauser kan få dagen att kännas mindre jobbig.

Få tillräckligt med sömn

Stress kan påverka sömnen. Men att sova för lite gör dig mer känslig för stress. När du sover för lite utsöndrar kroppen stresshormoner och kroppen försätts i ett stressläge. I längden kan det leda till huvudvärk och andra stressymtom. 

Alkohol, tobak och koffein

Om du röker – sluta. Minska konsumtionen av alkohol och koffein. Alkohol ökar produktionen av stresshormoner och för mycket koffein kan få dig att känna stress och ångest.