Spänningshuvudvärk

Huvudvärk är både vanligt och oftast helt ofarligt. Vanliga orsaker till huvudvärk är muskelspänningar och stress.


Spänningshuvudvärk – den vanligaste huvudvärken

SpänningshuvudvärkSpänningshuvudvärk är den typ av huvudvärk som är allra vanligast. Ungefär 90 procent av all huvudvärk beror på spänningshuvudvärk och över två miljoner svenskar lider varje vecka av detta.

Spänningshuvudvärk kan vara väldigt jobbigt, men är helt ofarlig. Det är vanligare att kvinnor får spänningshuvudvärk än män.

Symptom på spänningshuvudvärk

  • Tryck över huvudet, på båda sidor
  • Molande värk i perioder
  • Pulserande värk
  • Värk som känns som ett spänt band runt huvudet
  • Ömma områden i hårbotten

Därför har du spänningshuvudvärk

Spänningshuvudvärk uppstår på grund av muskelspänningar runt omkring nacken och skallen. Dessa muskelspänningar kan orsakas av stress, oro, synfel eller problem med käkar och tänder.

Behandla och förebygg spänningshuvudvärk

Receptfria värktabletter

Receptfria värktabletter hjälper mot spänningshuvudvärk. Ta dock inte för stor dos eller för ofta då detta i sig kan ge huvudvärk.

Identifiera värken för att förebygga

Försök att identifiera huvudvärken och på så sätt förebygga huvudvärken. Om du ofta får huvudvärk kan du föra en dagbok över när du får huvudvärk och vad som har skett under dagen. Kan du se ett mönster? Tror du att du får huvudvärk för att du stressar för mycket borde du exempelvis försöka minska på stressen.

Stressa ner

Att ta det lugnt och vila ett tag brukar lätta på huvudvärken. Lär dig att slappna av. Stress och oro brukar ge spänningar som leder till huvudvärk.

Träna

Motionera regelbundet. Träning hjälper oss att minska stressen i vår kropp. Träning får också musklerna att slappna av.

Massage och stretching kan lindra

Även massage och stretching vid nacken, hårfästet och käkarna kan hjälpa vid spänningshuvudvärk. Detta eftersom massage löser upp muskelspänningar. Ansiktsmassage är också bra för dig som biter ihop käkarna eller gnisslar tänderna på natten.

Bettskena

Eftersom spänningshuvudvärk kan bero på spänningar i käkarna så kan du hos din tandläkare ta reda på om du pressar eller gnisslar tänder på nätterna. Gör du detta kan en bettskena lösa dina problem.

Glasögon

Kan det vara så att du har ett synfel och det är detta som orsakar din spänningshuvudvärk? Kontrollera detta hos en optiker.