Huvudvärk hos barn

Huvudvärk hos barn kan precis som hos vuxna bero på många olika saker. Ofta försvinner det av sig själv utan förklaring.


Huvudvärk hos barn

Vanliga orsaker till huvudvärk hos barn

Oftast beror huvudvärk hos barn på en infektion så som förkylning. Tillfällig huvudvärk kan också bero på att barnet är stressat eller har varit ute och lekt i för kall luft eller så hittar man helt enkelt ingen förklaring innan den försvinner av sig själv.

Behandla tillfällig huvudvärk hos barn

För att behandla huvudvärk hos ditt barn kan du försöka få barnet att slappna av och ta det lugn. Du kan exempelvis läsa en bok för barnet. Ge barnet något att äta eller dricka om det inte har gjort det de senaste timmarna.

Receptfri smärtstillande medicin tar också bort huvudvärken. Antingen medicin som innehåller paracetamol, eller som innehåller ibuprofen.

Om ditt barn ofta får huvudvärk

Men om huvudvärken kommer ofta kan det vara värt att kontrollera detta. Det kan exempelvis vara så att ditt barn har ett synfel, bettfel eller migrän som orsakar huvudvärken.

Om huvudvärken blir värre och värre

Om ditt barn får en huvudvärk som bara blir värre och värre samtidigt som barnet blir väldigt sjukt, får feber, blir illamående och får en nackstelhet ska ni söka vård.

Blir huvudvärken värre när barnet bajsar eller hostar kan det bero på att det har samlats vätska under hjärnhinnan eller en tumör.